Buraki – Polskie superfoods

Buraki były uprawiane już w starożytności – Grecy i Babilończycy używali korzeni i liści buraków do celów spożywczych oraz leczniczych. Nie bez powodu – buraki są pełne składników mineralnych: magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku oraz witamin: kwasu foliowego, witaminy A, C, B2 i B6.

Zawierają także błonnik pokarmowy, fitosterol roślinny oraz dużo przeciwutleniaczy. To nie koniec ich zalet. Zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki – stanowią wspaniały środek krwiotwórczy. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Są niskokaloryczne i polecane dla kobiet w ciąży lub przechodzących menopauzę. Ich spożywanie pomaga zneutralizować dolegliwości przekwitania: buraki wyrównują pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Buraki przywracają także równowagę kwasowo-zasadową w organizmie po spożyciu pokarmów silnie kwasotwórczych: słodyczy, pieczywa czy mięsie. Spożywanie buraków w jakiejkolwiek formie wzmacnia odporność i wydolność całego organizmu, jedzmy je więc na zdrowie!

Nie można wpisywać komentarzy pod tym postem.